Velsen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotogalerij Velsen

De Potterie Kennemerland te Velsen-Noord werd in december 1920 opgericht door Koen Mertens en Eelke Snel met als doel kunstaardewerk als vazen en bloempotten te vervaardigen. Vanaf 1924 werd het bedrijf door Eelke Snel alleen voortgezet. Tot het faillissement in 1932 heette het bedrijf ook nog: Kennemer Pottenbakkerij en later N.V. Kennemer Potterij.
Snel wilde op fabrieksmatige wijze produceren. Zijn doel was goedkoop en mooi aardewerk te leveren. De eerste ontwerpen waren van Snels en Mertens hand en zijn gedecoreerd met blokjesachtige of band- motieven, aanvankelijk met losse toets aangebracht, op een roomkleurige of grijsachtige ondergrond. Vaak zijn de decors nog experimenteel. Vanaf 1924 is er echter sprake van een meer precieze wijze van schilderen die de voorwerpen hun moderne, zakelijke verschijningsvorm verleent.
Tot 1929 was de fabriek nog kleinschalig, met weinig werknemers. Daarna werd de productie fabrieksmatig aangepakt en kwamen er meer arbeiders in dienst. Vanuit de Goudse plateelindustrie kwamen er ook enkele schilders naar Velsen.
Na het aantrekken van de vormgever Karl Joseph Gellings als freelance ontwerper werden de wat eenvoudige modellen aangevuld met kunstzinniger ontwerpen. De vormgeving en versiering van zijn veelal expressionistische ontwerpen sluit aan bij de stijl van de art deco. Gedurende korte tijd heeft ook Willem Stuurman een aantal ontwerpen geleverd die van een zelfde verschijningsvorm getuigen.

In 1932 ging het bedrijf ten gevolge van de algehele economische malaise failliet en Snel maakte een doorstart met Aardewerkfabriek E. Snel, voorheen N.V. Kennemer Potterij. De productie van dit bedrijf was echter een slap aftreksel van het Velsen-Aardewerk van weleer.